Dit is het logo van De nationale WoonduurVerlenger

      

           

 
Praktijkvoorbeelden
 
 
    
Hoe Pieter en Marjet Swinkels* tot hun beslissingen komen
Pieter (61) en Marjet (60) zijn al 35 jaar gelukkig getrouwd en ze bereiden zich voor op de periode dat Pieter stopt met werken. Marjet heeft altijd wat bijverdiend maar kon nooit een volledige baan nemen omdat ze er altijd was voor hun drie kinderen en de huishouding. De kinderen zijn met een goede opleiding pas sinds 2 jaar definitief het huis uit. En ze hebben alledrie ook een flink salaris, dus die redden het wel!
Marjet en Pieter krijgen straks een zee van tijd maar hebben genoeg hobby's dus dat vinden ze eigenlijk wel prima. Ook meer tijd voor elkaar spreekt ze wel aan.
      
Stay or go? We blijven!
Ze hebben afgelopen weekend besloten om te blijven wonen waar ze nu wonen. Hun koopwoning van 1984 in Berkel-Enschot is wel aan de grote kant maar verhuizen is eigenlijk geen alternatief. Hun buurt bevalt goed, de meeste vrienden wonen een paar straten verderop, de voorzieningen zijn op loopafstand en hun woonlasten zijn laag omdat de hypotheek bijna is afbetaald. Verder hebben zij al wel eens geïnformeerd naar een huurwoning van de woningcorporatie maar daarvoor is de wachtlijst 8 jaar zonder zicht op een werkelijke verhuisdatum. Dus als je dan binnen die 8 jaar wat gaat mankeren, heb je nog geen goede oplossing. Ook zijn woningen van de woningcorporatie toch echt een slag minder ruim en comfortabel dan zij gewend zijn.
Blijven wonen waar ze wonen ligt dus erg voor de hand maar dan moet er hoognodig iets gebeuren aan het wooncomfort. De keuken en badkamer zijn volledig achterhaald en ten opzichte van 1984 zijn de energielasten verdrievoudigd. Ze verwachten dat die nog verder gaan stijgen. En als ze toch gaan verbouwen, willen ze dus ook maatregelen nemen om energie te besparen en vinden ze een onderhoudsarme tuin ook wel prettig. In de tuin zitten vinden ze heerlijk, zelfs bij minder goed weer, maar het snoeien van die grote bomen en struiken, en de hele dag op de knieën onkruid wieden, zien ze niet meer zo zitten. Een leuk tuinhuis erbij om lekker uit de wind een boek te lezen, dat spreekt hen veel meer aan!
       
Aan de slag

Pieter en Marjet hebben via de WMO-raad van de gemeente informatie ontvangen van De WoonduurVerlenger, een bedrijf dat zich specialiseert in zo lang mogelijk zelfstandig wonen en huurders en kopers informeert over een reeks van passende oplossingen. Na telefonische afstemming stuurden ze een overzicht van mogelijke woningaanpassingen voor hun situatie, zoals:

  • van 2 slaapkamers 1 maken,
  • een toilet maken op de slaapverdieping,
  • een extra slaap/studeerkamer op de begane grond,
  • extra brede deuren,
  • domotica, etc.

Ze kiezen daaruit een aantal oplossingen en hebben de plannen nu voldoende met elkaar doorgesproken. Zij hebben een kort overzicht gemaakt van alles wat ze nu in één keer willen aanpakken en het liefst zonder overlast, want verbouwen levert meestal een hoop gedoe op en daar hebben ze echt geen zin in.

            
Met wie in zee gaan?
Om te voorkomen dat ze te veel betalen of dat ze een ‘foute aannemer’ binnenhalen, willen ze bij drie goed bekend staande aannemers uit de gemeente offertes aanvragen. Ze denken dat ze daardoor de beste kwaliteit tegen de laagste prijs kunnen krijgen maar ze zijn zelf niet erg bekwaam in dat soort onderhandelingen. Pieter heeft zijn hele leven in de groothandel gewerkt en kent het principe van aannemen van werken dus eigenlijk niet goed genoeg. En om daar nou een architect voor in te schakelen? Er hoeft niks ontworpen te worden, alleen maar gerenoveerd.
      
Welk budget en hoe betalen?
Verder moeten ze die investering in hun wooncomfort ook wel kunnen betalen, natuurlijk. Ze hebben wel € 50 mille op een spaarrekening staan maar dat bedrag is bedoeld voor onvoorziene uitgaven, dus dat ‘potje’ willen ze liever niet aanspreken. Hun pensioeninkomen is straks ook niet zo ruim dat ze daaruit die verbouwing zelf contant kunnen betalen. Verder stond onlangs in de krant dat ouderen eigenlijk niet meer in aanmerking komen voor nieuwe verzekeringen of hypotheken. Kortom: het heeft niet veel zin om offertes op te vragen als ze die verbouwing niet kunnen betalen.
      
Wat nu?
Ze bellen met De WoonduurVerlenger en krijgen daar te horen dat het toch mogelijk is om te verbouwen als ze in hun koopwoning willen blijven wonen, mits die woning voldoende overwaarde heeft. En dat is het geval. Hun woning is globaal € 250.000,- waard en ze hebben nog een hypotheek van € 50.000,-, dus de overwaarde is € 200.000,-. Verder is niet onbelangrijk dat alle woningverbeteringen tegenwoordig onder het 6 % b.t.w.-tarief vallen en verbouwingskosten onder het box-1 tarief in de inkomstenbelasting aftrekbaar blijven.
          
Genieten van overwaarde

De WoonduurVerlenger werkt samen met een aantal financiële instellingen die bij voldoende overwaarde senioren wél willen financieren. Ze besluiten om totaal € 50.000,- euro vrij te maken uit hun overwaarde. Tijdens het overleg met De WoonduurVerlenger blijkt dat deze men daar:

  • kan helpen bij het vrijmaken van de overwaarde;
  • de beste offerte kan uitonderhandelen bij minstens 3 aannemers uit de regio;
  • het hele traject van die verbouwing kan begeleiden tijdens een zog. VerbouwVakantie.

Tijdens zo’n VerbouwVakantie gaan Marjet en Pieter naar een vakantiebungalow naar keuze en De WoonduurVerlenger ziet er op toe dat alles in die week volgens afspraak in orde gemaakt wordt.

Dus geen chaos, niet steeds vreemd volk over de vloer, geen stof en andere troep, alles keurig op tijd en binnen budget, dat is nog eens genieten!

       
Opdracht verstrekken

De relatie met De WoonduurVerlenger is erg goed van start gegaan want ze bleken ook nog de scherpste offerte (€ 44.000,- incl. b.t.w.) te hebben voor het hele verbouwtraject. Pieter en Marjet weten dat zeker omdat ze ook een lokale aannemer een offerte hebben laten maken maar die kon niet eens alles invullen. Die aannemer had bijvoorbeeld nog nooit van domotica gehoord en had geen idee hoe hij dat met een eigen oplossing goed zou kunnen invullen.

      
Maandlasten / besparingen
De maandlasten zijn door de hogere hypotheek wel flink gestegen maar de energielasten zullen fors dalen. En ze hebben natuurlijk al behoorlijk bespaard omdat ze niet zijn verhuisd. Alleen al verhuizen naar een andere woning was veel duurder geweest dan verbouwen. Ook is hun woning door de verbouwing meer waard geworden. Dus WoonduurVerlenging, ja graag!
       
Samenvatting
Uit deze beschrijving blijkt duidelijk dat het echt kan: kwaliteit omhoog, kosten omlaag. Door een integrale, dus goed op elkaar afgestemde, werkwijze ervaren Marjet en Pieter direct de voordelen, zowel in euro's, snelheid als in kwaliteit.
* De namen zijn om privacy-redenen gefingeerd